Twee Westfriese W.O.II tragedies onthuld op één avond in Oorlogsmuseum Medemblik

24 dagen geleden gepubliceerd

Op 19 april organiseert het Oorlogsmuseum Medemblik een avond vol intrigerende verhalen en diepgaand onderzoek. Tijdens deze bijzondere avond presenteert lokale historicus Koos Schipper twee fascinerende lezingen.

De Silbertannemoord van Dr. Samuel Wytema

De eerste lezing gaat over het leven van Dr. Samuel Wytema uit Westwoud. Zijn tragische dood tijdens de Tweede Wereldoorlog roept vele vragen op. Koos Schipper onthult de feiten en verborgen verhalen achter deze Silbertannemoord. Het onderzoek is gebaseerd op gesprekken met dorpsbewoners en familieleden van Dr. Wytema.

Het Chinees mysterie op het Heidens Kerkhof

Na de pauze onthult Schipper de resultaten van een ander intrigerend onderzoek: het “Chinees mysterie op het Heidens Kerkhof” in Westwoud. Het gaat over een Chinese voedselzoeker die tijdens de hongerwinter van 1944-1945 zelfmoord pleegde en begraven werd. Ligt zijn lichaam werkelijk in Westwoud? En kunnen moderne DNA-technieken helpen bij het opsporen van zijn familieleden? Schipper kreeg in 2019 toestemming voor een opgraving om dit mysterie te ontrafelen.

Dineren voor de lezing

Voorafgaand aan de lezing kunnen bezoekers gezellig komen eten. De museumkoks koken op originele Tweede Wereldoorlog veldkeukens en leggen graag uit hoe deze veldkeukens werden gebruikt om de miljoenen soldaten maandenlang te voeden. Bezoekers kunnen kiezen voor een 1, 2 of 3 gangen buffet.

Praktische informatie

De lezing vindt plaats op vrijdag 19 april 2024. Het avondmaal begint om 18:30 en is alleen op inschrijving. De inloop start om 19:15 en de lezing begint om 20:00. De kosten voor een ticket zijn €10 per persoon, maar met een Museumkaart is de toegang gratis. De opbrengsten komen geheel ten goede aan de stichting. De locatie is het Oorlogsmuseum Medemblik.