Documentaire 'In dienst van de vrede' in Oorlogsmuseum Medemblik

4 maanden geleden gepubliceerd

Ontdek de indrukwekkende geschiedenis van de Nederlandse deelname aan de UNIFIL-vredesmissie in Libanon tijdens de jaren 80. De documentaire ‘In dienst van de vrede’ zal op zaterdag 13 april om 20.00 uur worden vertoond in het Filmhuis van het Oorlogsmuseum Medemblik.

Over de documentaire

De documentaire belicht de UNIFIL-vredesmissie van de jaren 80. Gedurende ongeveer 6 jaar waren er ruim 9.000 Nederlandse militairen actief in deze missie. Dit was een bijzondere missie met een diepgaande impact.

De film biedt een inzichtelijke kijk op de Nederlandse betrokkenheid bij de United Nations Interim Force in Libanon (UNIFIL) na het verzoek van 1979. Veel dienstplichtige soldaten waren betrokken bij deze opmerkelijke taak. Er is een aanzienlijke groep teruggekeerde UNIFIL-veteranen die worstelen met PTSS, vaak pas op latere leeftijd ontdekt.

Achtergrondinformatie en uniek archiefmateriaal

In de nasleep van de gebeurtenissen op 7 oktober 2023 in Israël en Gaza, zijn spanningen en dagelijkse beschietingen aan de Libanees/Israëlische grens opnieuw opgelaaid. NOS-correspondent Daisy Mohr en Midden-Oosten expert Nikolaos van Dam delen in de documentaire waardevolle achtergrondinformatie om deze complexe machtsverhoudingen te verduidelijken. Dit wordt afgewisseld met uniek archiefmateriaal.

Programma van de avond

De documentaire heeft een duur van 60 minuten, gevolgd door een Q&A-sessie met een Libanon-Veteraan. De avond begint om 20.00 uur, met inloop vanaf 19:15 uur. Voorafgaand aan de vertoning is er de mogelijkheid om te genieten van een diner om 18:00 uur, bereid door het Museumteam op originele W.O.II Veldkeukens.

Mis deze unieke avond vol geschiedenis en educatie niet! De documentaire ‘In dienst van de vrede’ biedt een unieke kijk op een belangrijk stuk Nederlandse geschiedenis.