Nederlands Stoommachinemuseum treedt toe tot de Canon van Nederland

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik is recent toegetreden tot het netwerk van de Canon van Nederland. Dit netwerk bestaat uit musea en erfgoedinstellingen die samenwerken om de Nederlandse geschiedenis te belichten.

De eerste spoorlijn en het Stoommachinemuseum

Het Stoommachinemuseum, gevestigd in het voormalige stoomgemaal Vier Noorder Koggen, belicht de geschiedenis van de stoomtechnologie. De instelling huisvest een unieke collectie nog werkende stoommachines. De komst van de stoommachine in de negentiende eeuw veroorzaakte een grote verandering in Nederland, vooral in waterbeheersing en scheepvaart. Het museum speelt een sleutelrol in het Canonvenster ‘De eerste spoorlijn’.

Over de Canon van Nederland

De Canon van Nederland brengt de bezoeker oog in oog met de geschiedenis van Nederland. Het neemt bezoekers mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die samen het verhaal van Nederland vertellen. Musea en gedenkplekken door heel Nederland werken samen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis te belichten. Samen vormen zij het netwerk van de Canon van Nederland.

Deze landelijke samenwerking is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Sinds september 2017 is daar de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien. De samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.