Medemblik versterkt biodiversiteit door samenwerking met lokale boeren

29 dagen geleden gepubliceerd

De gemeente Medemblik is een samenwerking aangegaan met lokale boeren om de biodiversiteit te versterken. Het doel van de samenwerking is om 100 hectare regulier grasland om te zetten naar kruidenrijk grasland. Medemblik doet dit in het kader van de landelijke actie 1001ha, een initiatief van LTO Nederland en Urgenda.

Kruidenrijk grasland voor betere waterberging en meer biodiversiteit

Kruidenrijk grasland heeft veel voordelen. Het bevat verschillende (bloeiende) kruiden en grassen, wat goed is voor het bodemleven en insecten. Meer insecten zorgen vervolgens weer voor meer vogels. Bovendien kan het land met het diepere wortelstelsel van kruidenrijke grassoorten beter water vasthouden. Het advies is om geen stikstofkunstmest te gebruiken, omdat vlinderbloemige planten in het grasland stikstof uit de lucht binden.

Samenwerking met boeren

Wethouder Harry Nederpelt van de gemeente Medemblik benadrukt de waarde van de samenwerking met de lokale boeren. Door de actie 1001ha vormen zij samen een sterke kracht voor het vergroten van de biodiversiteit op het platteland. Trude Buysman-Koopman, bestuurder bij LTO afdeling West-Friesland, voegt daaraan toe dat het belangrijk is om te beseffen dat kruidenrijke grasmengsels niet jaarrond zorgen voor weilanden vol bloeiende planten. Dit hangt af van het graas- en maaibeheer van de boer en veel kruiden zijn groene kruiden of bloeien slechts een korte periode.

Over de actie 1001ha

LTO Nederland en Urgenda lanceerden in september 2020 de landelijke actie ‘1001ha’ om boeren te helpen verder te verduurzamen. Meer dan 1400 boeren hebben inmiddels gebruik gemaakt van deze actie. Sinds april 2023 is LTO Noord op lokaal niveau aan de slag gegaan om meer hectare kruidenrijk gras te realiseren. Dit jaar doet gemeente Medemblik ook mee aan deze actie. Dankzij de ondersteuning van de gemeente kunnen boeren binnen de gemeentegrenzen korting krijgen op kruidenrijke grasmengsels.