Gemeente verbreekt contract 'Medemblik aan Zee': voormalig stadhuis keert terug naar gemeente

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

Contract ontbinding

Het is nu tien jaar geleden dat Bovisie/USP Vastgoed de prijsvraag won om een nieuwe invulling te geven aan het voormalige stadhuis van Medemblik aan de Dam. De onderneming werkte later samen met Scholtens Projecten onder de naam Ontwikkelingsmaatschappij MaZ/Medemblik aan Zee Projectontwikkeling BV. In 2022 kreeg het bedrijf een omgevingsvergunning voor ‘Medemblik aan Zee’, een (ver)nieuwbouwplan voor 16 woningen, een hotel en 400 m2 aan winkelruimte. Helaas is de ontwikkelcombinatie er niet in geslaagd het plan binnen de contractperiode te realiseren.

Wethouder Jeroen Broeders gaf aan dat het pand al tien jaar leegstaat en er de afgelopen jaren praktisch niets is gebeurd. De ontwikkelaar had om uitstel en aanpassing van het plan gevraagd. De gemeente heeft dit laatste overwogen en onderzocht. Uit juridisch onderzoek bleek echter dat aanpassing van het plan niet mogelijk is zonder een nieuwe aanbesteding. Broeders: “We zijn er niet van overtuigd dat het geven van meer tijd aan het oude plan tot uitvoering zal leiden. Daarom gaan we het oude koopcontract ontbinden.”

Nieuwe mogelijkheden

Ondanks de teleurstelling dat er geen woningen zijn gerealiseerd, opent de terugkeer van het stadhuis naar gemeentelijk bezit nieuwe perspectieven. Wethouder Jeroen Broeders gelooft dat het iconische gebouw een belangrijke rol kan spelen in een vitale toekomst voor de binnenstad van Medemblik. “Ik zie graag dat het pand op korte termijn weer in gebruik wordt genomen. Hoe dat zal gebeuren, gaan we onderzoeken,” zei hij.