Doorzoeking in Medemblik in verband met vastgoedfraude onderzoek

4 maanden geleden gepubliceerd

Op woensdag 13 december heeft er een doorzoeking plaatsgevonden bij een accountantskantoor aan de Breedstraat in Medemblik. Dit maakt deel uit van een lopend onderzoek naar onder meer witwassen met vastgoed, valsheid in geschrifte en oplichting.

Samenwerking politie en FIOD

De politie en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) werken samen aan dit onderzoek, onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland. Eerder in dit onderzoek, in oktober 2021, werden al drie woningen, een vastgoedbedrijf en een notariskantoor doorzocht. Destijds werden administratie en twee auto’s in beslag genomen.

Arrestaties en beslaglegging

In februari 2023 werden twee personen, een 46-jarige man uit Julianadorp en een 48-jarige vrouw uit Den Helder, aangehouden op verdenking van witwassen. Deze personen zijn momenteel niet meer in hechtenis, maar er is beslag gelegd op hun woningen.

Onderzoek naar ondermijnende criminaliteit

De politie en het Openbaar Ministerie werken samen met andere partijen tegen ondermijnende criminaliteit. Dit is criminaliteit waarbij de grenzen tussen de onderwereld en de bovenwereld vervagen. Criminelen maken steeds meer gebruik van legale bedrijven, voorzieningen, instanties en adviseurs bij hun criminele praktijken. Bijvoorbeeld voor het witwassen van geld uit drugshandel of fraude. Door de samenwerking tussen verschillende overheidsinstanties, kunnen zij worden aangepakt met een mix van strafrechtelijke, fiscale en bestuurlijke maatregelen.

Vanwege de omvang van het onderzoek is nog niet bekend wanneer dit kan worden afgerond.